Om os

Vinproduktion, familietradition og danske bær

Grands vin er et familieforetagende, hvor vi, mor Helle og datter Sofie, producerer dansk rosévin på solbær på Sydfyn ud fra en gammel familieopskrift. I produktionen af vinen møder nyt gammelt. En gammel opskrift bliver sat på nye flasker, og samtidig med at vi værner om traditionerne, har vi en konstant interesse for at forny sig. Sortimentet er gået fra udelukkende at være solbærvin til også at have Groggi, en krydret dansk solbærvin i stil med en glögg, og en hvid stikkelsbærvin, der er blevet lanceret i det nye år. 

Hos Grands Vin baner vi vejen for, at det skal være både moderne at drikke dansk frugtvin, og at den gamle tradition skal indgå i dansk gastronomisk kultur på lige fod med øl og snaps. 

Sådan laver vi Grands Vin

Hos Grands vin producerer vi frugtvin på vores gamle familieopskrift i vores nyetablerede lokaler på gården i Bjerne. Vi tilstræber en økologisk produktion og lader vinen få god tid i sine naturlige processer.

Bærerne henter vi fra danske gårde, hvor vi vægter højt, at både vi og vores leverandører tilgodeser de afgrøder og bær, der naturligt vokser i det vores klima. Grands vin arbejder kun med lokale råvarer og leverandører, der tager stilling og sikrer kvalitet. Ligeledes producerer vi vores vin på small-batches og tilsætter ikke ekstra tilsætningsstoffer.

Fra bær til vin

Vi henter vores solbær på Samsø og stikkelsbær fra Skærbæk i Sønderjylland, og sætter dem på frost, når vi modtager dem. Det gør vi, fordi det skaber en forandring i den kemiske struktur i bærret, hvilket frigiver mere sukker og derved kan vi udnytte smagen i bæret mere. Ved nedfrysning desuden mulighed for at producere i mindre mængder af gangen og hele året, hvilket passer godt til vores setup.

Når vi går igang med selve vinproduktionen, tør vi bærrerne op, giver dem lidt sukker og tilsætter gær. Gæren er vinens GPS. Den styrer, hvilken vej vinen skal og sikrer, at vi rammer den samme smag fra gang til gang. Temperaturen er vinens speeder og er afgørende for, hvor længe vinen er om at gære. 

Når vinen er færdiggæret, tilsætter vi svovl og herefter bliver den omstukket. Svovl tilsætter vi for at være sikre på, at når kunden åbner flasken, smager vinen på samme måde, som da vi lavede den færdig. Svovl er en måde at konservere på og undgå eftergæring på flaske. Omstikningen er den proces, der gør, at vinen bliver klar og smuk. Vi omstikker ved at lade vinen stå, så rester fra bærrene får lov til at bundfalde. Herefter tapper vi det øverste lag i tanken over i en anden tank – og vi gør det samme med bundfaldet, indtil spildproduktet er så lille som muligt. 

Når vinen har lagret på ståltanke i tilpas lang tid, tapper vi vinen på flaske. Alt tapning sker ved manuel håndkraft-procedure.

Naturlige processer

Vin bliver til ved, at gær spiser sukker og laver alkohol og CO2. Vi tilsætter gær for at være sikre på, at vi ved, hvilken gærkultur der vil dominere processen. Derefter lader vi vinen tage sin tid til at blive færdig, hvilket tidsmæssigt altid varierer. 

Økologisk produktion

I 00’erne fik Polen EU-støtte til beplantning af solbær. Det betød, at priserne på dansk solbær kom så langt ned, at det kostede de danske bønder at høste. Tiderne er heldigvis ved at vende, og bærproduktionen i Danmark er på vej tilbage. Det tager sin tid for en bærbusk at slå rødder og give et godt afkast, og beslutter avlerne, at den konventionelle produktion skal omlægges til en økologisk produktion, tager det yderligere nogle år.

Vi er derfor stolte over, at vi siden 2020 har haft en produktion af dansk rosé på økologiske solbær.

Naturligt vokser i det danske klima

I Danmark findes solbær frit voksende i naturen, typisk ved fugtige krat. Ved at bruge afgrøder, der vokser på naturlig vis i det danske klima, kan vi som regel forvente et godt afkast fra år til år – selvfølgelig afhængig af vind og vejr.

Det samme gør sig gældende ved stikkelsbær. Stikkelsbærret vokser vildt på mineralrig jord i krat og hegn.

Fra os til jer

Vores vin sælger vi direkte fra gården i Bjerne og gennem en række nøje udvalgte forhandlere og restaurationer. Vores samarbejdspartnere er håndplukkede, fordi de, ligesom os, tror på, at dansk frugtvin er fremtiden.